Tips för utrustning

När man står med intresset för någonting nytt tvekar man oftast att ta det där sista steget, man vet inte riktigt vart man ska börja och den nya världen känns skrämmande. Vilka saker behöver man? Vilka märken är bra? Vilken utrustning krävs för just det jag vill göra? Det känns lite som ett minfält när man kliver in i en butik som säljer utrustning, man har inte en aning om vart man ska börja. Men en sak är säker, man bör inte spendera en förmögenhet om man inte har testat på det innan. Detta gäller fiske också, har man inte spenderat någon direkt tid med att fiska så bör man kanske sikta på en bra deal för både spö och rulle som inte känns alltför mycket i plånboken. Visserligen kanske detta endast håller i några månader, men det finns ingen anledning att spendera för mycket innan du vet om du tänker fortsätta med fisket.

Vad man behöver

Vad man behöver för att ge sig ut på en fisketur är så klart spö och rulle, utan detta blir det svårt att göra något alls. Redskap och bete, en vass kniv är ett måste. En hink där man kan förvara fångsten är att rekommendera och en trasa på vilken man kan torka av sig. En extra spole med lina är alltid bra att ta med sig med vilken man kan göra riggar. Ett litet första hjälpen kit är också en fördel att ha, dessutom bör man ha med sig en liten men lång tång.

Rätt rulle

När det gäller rullar finns det två olika huvudtyper, multiplikatorrulle och fixad rulle. Multiplikatorn kan vara ganska besvärlig för en nybörjare eftersom de lätt förvandlas till fågelbon, detta innebär att linan trasslar ihop sig i sig själv och det kan ta en bra stund att reda ut. Detta kan hända under tiden man kastar och vikten slår i vattnet, något som inte händer med en fast rulle så för nybörjare är en fast spole den absolut bästa vägen att gå.

Olika spolar

Den fixade spolen är bättre med lättare linor medan multiplikatorn funkar bäst med tyngre. Den fixade rullen är den som är mest förlåtande när det kommer till felkast och det är även denna man vill använda om man ska fiska kvällstid. Hade man tänkt ge sig ut på svårare områden är multiplikatorn det självklara valet, men det är inte något man bör göra som nybörjare. Vill man kasta långt är det också multiplikatorn som gäller, men vill man sätta på ett flöte bör man välja den fasta rullen.

Följ rekommendationerna

Vilken lina man ska ha till sitt spö är inte heller det lättaste att veta om man inte har fiskat tidigare, här kommer valen variera mycket. En flätlina kan vara bra i vissa fall om man tänkte strandfiska, men för ett varierat fiske är det bättre att använda en enkel lina. En vanlig fiskare använder inga linor för mer än 4,5-6 kg, men man bör kolla instruktionerna som följer med när man köper sitt spö för att se vad de har för rekommendationer.