Tips för utrustning – del 2

Nästa steg är att faktiskt välja ut vilket spö man vill ha, och för att detta val ska bli så bra som möjligt så behöver man bestämma sig för vilken typ av fiske man kommer syssla med mest. Som med allting annat funkar vissa saker bättre för en del ändamål än andra. Går man till en fysisk butik är det lätt att fråga personalen om råd då de oftast har den kunskap som krävs för att ge råd, väljer man istället att köpa det på nätet så är det bra att kolla upp omdömen och recensioner av produkten så man får det man behöver.

Rätt storlek

En del fiskespön kommer i många olika storlekar, detta då man behöver olika beroendes på vart och vad man har tänkt sig fiska. Ska man till största del ägna sig åt spinnfiske eller metning är ett spö på 2-3 meter det bästa valet för båda två. Man skulle även kunna använda det till krokfiske men då inte med fler än 3 krokar eftersom det blir för tungt för att dra upp 6 stora fiskar och kan ta sönder ringarna på spöt. Vill man syssla med denna typ av fiske behöver man ett längre och tjockare spö som klarar av vikten.

Tungt

Men det är inte helt fel att använda ett mindre spö även vid krokfiske, dessa väger oftast mindre och man kan då fiska längre utan att armarna värker efter en kort stund. Använder man en tyngre utrustning kommer du bara klara av att kasta några få gånger innan du har tillräckligt mycket makrill för en familjemiddag den kvällen. Har man tänkt sig pyssla med mycket krok- och spinnfiske  är inte heller ett teleskop spö att rekommendera, dessa har nämligen en förmåga att vara mycket tyngre än ett normalt spö.

Billiga spön funkar

Något annat som är värt att tänka på är hur mycket du böjer spöt. Står du på klippor och pirer kan du kanske behöva ett lite stelare spö för att kunna ta upp fisken lättare. Fiskar du från botten du är det något svårare att upptäcka napp, en det är ingen skillnad om man pysslar med spinnfiske, krokfiske eller metar. Dock brukar det inte vara ett så stort problem, ett billigt spö för 200 kr kan böjas hela vägen ner men ändå få upp ett par makrillar på krokfiske.

Gör din research

Men vad ska man egentligen ha de där enorma 3.5 – 4.5 meters spöna till? Dessa kan användas med en passande multiplikatorspole när man fiskar på havsbotten, framförallt på en svår havsbotten. På detta kan man fånga ganska stora fiskar när man fiskar på botten så man behöver alltså ett stabilt spö som klarar av stora fiskar och en tuff terräng. Vilket man än väljer kan man köpa detta online, men då är det viktigt att läsa på om recensioner och användningsområden så man vet att man får ett spö som passar till just den typen av fiske som man vill syssla med. En stor fördel med att handla på nätet är att det oftast är mycket billigare att köpa utrustningen än vad det är om man skulle bege sig till en fysisk butik.