Fritidsfiske i Sverige –  Del 1

Det är en vindstilla dag med lite mulet väder och du känner för att bara slappna av i tystheten, kunna vara dig själv. Kanske ta en öl utan någon stress som tär på dig. Då är det en perfekt dag för att ta dig utåt med eller utan båt för att fiska efter den där gammelgäddan vi alla önskar att vi kunde fånga, eller kanske den stora goda torsken till havs. I Sverige har vi en massa olika sjöar , stora som små och tillgängliga för alla. Visst många förknippar fritidsfiske med lata dagar på bryggan och ett guppande rödvitt flöte som ligger ute, men det är mycket mer än så. Enkelt uttryckt kan man säga att fritidsfiske är allt fiske som inte sker för försäljning eller med stöd av yrkesfiskelicens. Men innan vi går in på hur och vad vi kan fiska så tar vi oss en titt på vad som gäller när vi ska fiska i Sveriges insjöar och till havs.

Allemansrätten

Fiske ingår inte i allemansrätten, en rätt som gör att vi kan vistas nästan var vi vill i den svenska naturen så länge vi inte stör eller förstör. Men fritidsfisket är inte fritt från regler, de olika bestämmelserna som reglerar fritidsfisket är till för att skydda våra fiskbestånd och genom att följa reglerna bidrar du till fiskevården. Ta därför alltid reda på var och hur du får fiska innan du ger dig ut på fisketuren, det kan behövas ett fisketillstånd. Alla har rätt att fiska med handredskap i havet, utmed kusten och i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland. Detta innebär att du får meta, spinnfiska, pilka och pimpla samt fiska med lina som har högst tio krokar.

Att tänka på

Det är lätt att ett specifikt bete blir det man föredrar, utrustningen man använder sig av beror lite på vad man ska fiska. Men försök byta bete emellanåt, testa också att fiska vid olika djup då fisken kan variera var den befinner sig beroende på tid av dygnet,  vädret kan också påverka. Det finns områden där allt fiske är förbjudet och områden som är skyddade under en viss period eller en viss tid på året, till exempel under den tid fiskarna leker. Detta beror på att man vill skydda områden där antalet fiskar minskar. Av samma anledning finns det bestämmelser som begränsar vilken typ av redskap du får använda, i vissa områden är det till exempel inte tillåtet att fiska med nät eller använda ett visst sorts bete. Något vi alla även måste tänka på är naturen. Ett av de största problemen för naturen som människan står för är nedskräpning och förorening av vår omgivning.  Vår natur och skärgård är unik och oersättlig, vilket ställer höga krav på oss alla. En enkel regel gäller: Ta allt skräp med dig hem efter en tur i naturen. Ta alltid med dig en plastpåse för skräp, inte bara ditt eget, utan även det du hittar, kvarlämnat av andra. ​