Fiskeresa i norr

I de bästa av fiskevärlden så får man både naturuppleveser, trevliga pratstunder, avslappning och en himla massa fisk. Därför försöker vi i kompisgänget (Pelle, Anders och Lena) alltid tänka på det när vi planerar in våra gemensamma fiskeresor. I ungefär tio års tid har vi varje år genomfört minst en mer omfattande fiskeresa. Kortare turer gör vi under hela året men den längre resan stannar vi borta flera nätter och försöker att alltid variera vart vi åker så att vi uptäcker nya platser hela tiden.

Planeringen är A och O

Förutom att själva resan är spännande så är det också roligt innan när vi planerar allting. Och efteråt när vi går igenom och betygsätter våra upplevelser. Vi har en procedur som vi kommit fram till allt efersom. Steg ett är att diskutera oss fram till vart vi ska åka, det brukar aldrig vara några problem att komma överens om det. Vi är rätt lika när det kommer till vad vi gillar. Den kvällen vi bestämmer vart färden ska gå så brukar vi även laga mat tillsammans och oftast slinker det ner ett glas vin eller öl. Ja, kanske till och med två eller fler glas. Det brukar alltid bli trevligt och förväntningarna är så stora.

Nästa gång vi ses så har vi på var sitt håll googlat runt och kollat in specifika sjöar och platser för övernattning, andra platser att kolla in under resan och vilken typ av fiske så vi vet vad vi ska packa. Att förbereda en resa är verkligen halva grejen, dels är det kul men sen är det också så att ju mer man planerar desto bättre blir resultatet. I alla fall om man är många, är man ensam är det enklara att vara spontan.

Örnsköldsviks sjöar

Den här gången valde vi att resa norrut till Örnsköldsvik. Staden, och hela området, är fantastiskt vackert. Själva stadskärnan ligger direkt vid vattnet så vart man är går ser man den glittrande havsviken i princip. Beroende på tid på året så är faktiskt även inre hamnen ett bra ställe att fiska. Framförallt på våren eller tidig sommar när strömmingen går in mot land. Då kan man fylla hink efter hink med den silvriga strömmingen. Våran resa gick i slutet av juni på grund av olika fiskepremiärer. Vårt fokus var på regnbåge, öring och röding. Redan innan hade vi bestämt oss för att fokusera på några bra sjöar för ädelfisk; Rännarsjön, Gvalsjön, Önskasjön och Gammbotjärn I och II. Vi tog tåg till Örnsköldsvik och det var väldigt smidigt, tågstationen är direkt nära centrum, nere vid inre hamnen. Första natten hade vi lyxat till det och bokat en natt på Elite Hotels. Hotellet ligger direkt vid vattnet och vi hae bokat rum med utsikt över havet, helt fantastiskt. Eftersom vi kom till staden utan bil och sjöarna ligger utanför stan så hade vi fått låna en bil av Lena´s kusin som bor där uppe. Faktiskt hade vi sån tur att hon dessutom hade ordnat en husvagn som vi kunde sova i på plats vid sjöarna. Så smidigt!

Kornsjö och Rännarsjön

Kornsjö och Rännarsjön

Första sjö vi drog till efter en fantastisk frukostbuffé var Rännarsjön som ligger i Bjästa, några mil söderut från Örnsköldsvik. Det var lite svårt att stå med husvagn där hade vi tagit reda på innan så den ställde vi vid Kornsjösjön istället. Det är några kilometer bort. Fiskelyckan var inte så jättebra för oss, några mindre aborrar bara. Däremot fick vi se en bäverfamilj på nära håll och det var häftigt. De verkade vana vid folk och inte skygga alls. Efter att ha ledsnat på fisket så passae vi på att vandra lite i området, det var en härlig eftermiddag. Vi begav oss rätt snart tillbaka till Kornsjösjön och husvagnen. Det var en härlig kväll i kvällssolen och många liksom vi, valde att ta en kvällsdopp vi en fina sandstranden. Efter grillmiddag och lite beachvolley-spel så drog vi oss så småningom tillbaka. Inte bara fisket är mysigt på våra turer utan allting runtom. Bara en sån sak som att få slappa på kvällen tillsammans, utan några måsten alls. Förutom att spela sällskapsspel som Försvunna diamanten och monopol tillsammans så blev det även mycket wordfeud och roulett för mig. Det är inte så ofta man får spela i lugn och ro när man är hemma så det var verkligen något jag uppskattade om kvällarna. Dagen efter hade vi bestämt oss för att åka till Gvalsjön som ligger ungefär mellan Bjästa och Örnsköldsvik, men det var samma där att det inte fanns någon plats för husvagnen så vi ställde den på en rastplats efter E4:an vid Åtesjön som är känd för att alltid ha varmt badvatten. Gvalsjön skulle vara bra väldigt tidigt på morgonen så vi åkte dit redan vid 4-tiden på morgonen. Redan direkt lönande det sig, nästan på första kastet drog Pelle upp en rejäl öring och efter det rullade det på för oss alla. Så pass att det blev ädelfisk i foliepaket till middag när vi kom tillbaka till husvagnen på kvällen. Grillringen vid badplatsen var perfekt och det var kvällsdoppet också! Alla sjöar vi besökte var riktiga höjdare där vi fick allt vi ville ha, naturupplevelser och fisk.