Fiske i Finland del 2

Havsöringen, den silverprydda kust-surfaren. Brun öring finns naturligt i vissa sjöar och floder i Finland, havsöringen finns i Östersjön och i vissa floder som strömmar ut i havet, liksom floderna Teno och Näätämöjoki. Havsöringens storlek är ett till tre kilo men rekordet i Finland är en bjässe på 12,4 kilo. Den fångades år 2000.

Kolla kvoter

Fiskesäsongen för havsöring är stängd mellan 1 september och 30 november. Man bör hålla koll på fångstkvoter i det vatten man fiskar havsöringen eftersom den varierar.
De viktigaste platserna att fånga dem är i floderna Tornionjoki, Kymijoki och Merikarvianjoki.
Under april tar sig havsöringen till floden Merikarvianjoki och kommer tillbaka i augusti. Den genomsnittliga storleken på en viltfisk är två kilo men man kan hitta exemplar upp emot fem kilo om man har tur. Andra platser för öringsfiske är floderna Lestijoki, Isojoki och Kokemäenjoki.
I Östersjöns kustvatten fångas havsöring genom spinnare och trolling. Arten finns längs hela kusten. Stora öringsområden finns i södra delen av Bottenhavet från Uusikaupunki och Rauma. Men också i Airistoområdet utanför Åbo samt vatten runt Helsingfors och Finlands östra vik.
Den silverglittrande havsöringen trivs i yttre skärgården och runt omgivande öar och fångas ofta med skeddrag där. Under senare delen av hösten fångar man den precis vid kusten. På våren kommer de tillbaka till de till inre skärgårdsområdena och gärna in i vikar där vattnet värms upp först.
Havsöringen som finns i Östersjöområdet är hotad så de försöker man nu stödja genom återuppbyggnad. I floden Teno fångas havsöring som bifångst när man fiskar efter lax.

Harr

En torr fluga flyter med strömmen på en lappländsk bergsflod. Spöet börjar böja sig och en stark fena syns snart vid ytan, därefter ser du en rödfläckad harr klippa vattnet. De bästa harr-vattnen hittar man i norra Finland, där de finns i nästan allt strömmande vatten, både stora floder och småbäckar, liksom i sjöar. De bästa platserna är Tornionjoki-vattnet och Teno-floden, Kaldoaivi vildmarksområden, Inarijärvi-sjön och det lilla vattnet i Vätsäri. Fiskare bör vara försiktiga eftersom de kan vara skygga. De bästa harr-vattnen är ute i vildmarken i norr. Det finns dock gott om lättillgängliga fiskeplatser för fiskare i strömmande vatten i södra och centrala Finland. Harrbestånden finns i de stora sjöarna i Östra Finland. Bottenviken är den enda platsen i världen där sällsynt havsharr kan hittas. En harr är en skygg fisk och därför en listig motståndare. En berömd Lapplandsfiskare ska ha sagt: “Vem som helst kan få en lax, men en kilos harr, det är vad som bevisar min skicklighet.” Harr leker i april och maj och fiskesäsongen börjar snart efter det. I början nappar de på våta flugor. När sommaren kommer och insekter börjar kläckas så kan man även börja använda torra flugor. I Lappland är sommaren perfekt för att fånga harr, medan det bästa harrfisket på spö på södra Finlands stränder görs sent på hösten när vattnet hunnit bli kallt. Harr kräver syrerikt vatten och de trivs därför i rinnande vatten men inte så mycket i de värsta forsarna. Nedströms pooler av forsar kan vara de bästa platserna för att fånga harr.

Harr