Fiske i Finland del 1

Finland, landet med 1000 sjöar. Och inte bara vatten finns det där, det finns fisk i vattnet med. Finland är ett bra land för fiske. Tänkte gå igenom några olika typer av fiske genom att skriva om olika sorters fikar. Vad kan väl passa bättre än att börja med den baltiska sillen präglad av det bräckta vattnet.

Den baltiska sillen

I Östersjön är sillen den överlägset största fiskarten i Finlands kustvatten. Man fångar sillen först i början av sommaren och sedan på höste. Det varierar vilka redskap man använder beroende på när och vart man fiskar den. Men det finns krokar som är speciellt utformade för baltisk sill. Sillfiske med rigg är gratis, riggen består av två till sex små och ljusa krokar som är fästa på ett par centimeter långa sidledare. Det är också möjligt att fästa små bitar av glitter på krokarna som lockmedell. På hösten är det en bra idé att prova guldkrokar. En stor ljus sked som används som vikt i riggen lockar den baltiska sillen. Bra ställen att fånga sillen är brant, klippig kustlinje där vattnet är fyra till åtta meter djupt. Kända platser för sillfiske är bland annat Raippaluoto-bron i Vasa, Lauttasaari-bron i Helsingfors och Lillholmen-bryggan i Parainen. Ibland kan ett stimm av baltisk sill hittas strax under ytan och ibland längst ner vid botten. Skulle man inte få några napp vid ytan så kan man successivt sänka riggen mot botten. Förr eller senare kommer du få napp. Den bästa säsongen för att fånga sill är under några veckor mitten av maj vid den södra kustlinjen och runt en månad senare uppe i Vasa. Höstsäsongen håller på från september till oktober. Baltisk sill är god att äta och kan tillredas till en utsökt måltid genom såväl kokning som rökning, stekning och bakning i ugnen.

Id

Id förekommer i hela havsområdet i Finland och i alla större sjöar, endast med undantag för de nordligaste delarna av Lappland. Id trivs i flödande vatten och bra fiskeplatser kan vara floder, bäckar och snabbflödande ljud. I sjö- och kustvatten kan stor id hittas nära stränder och i grunda sjö- och havsområden, ofta på mindre än en meters djup. Den bästa säsongen för id är den tid när vattnet är varmt. Normalt sertt från mitten av juni till slutet av augusti. Id är starka kämpar, i många forsande vatten kan en id som väger ett par kilo överraska en öringfiskare med en hård bett. Id trivs även i de större stigningarna i en fors. Den vanligaste fiskemetoden är att man kastar spinnare. Id jagar på flugor, små spinnare och skeddrag.

Id

I likhet med andra cyprinider användes id som matfisk förr men inte så mycket idag. Tyvärr har finsk fiskkokkonst blivit ganska ensidig med invasionen av odlad rödfiskad fisk och endast ett fåtal personer vet tillräckligt för att njuta av läckerheter som torrhärdad eller rökt id. Kanske är det dags för återtåg på mattallriken för såväl gädda som id.