Fiske i Afrika

Det finns många spännande ställen att fiska på i Afrika som privatperson. Många väljer därför att åka iväg på fiskeresor för att bland annat ha chansen till att fånga svärdfisken blue marlin vilket man bland annat kan göra i Senegals kust.

Det är en fisk som kan bli väldigt stor och det har till och med fångats en blue marlin som vägde 250 kg för inte allt så länge sedan. Under vintermånaderna i Sverige så kan man åka ner till Egypten där man bland annat kan fiska tonfisk men också många andra fiskar. Att välja att fiska i Afrika kommer att vara en väldigt speciell upplevelse för den som är intresserad av fiske men det finns också vissa ställen i Afrika som man inte bör fiska på. Detta gäller främst då världsdelens fattiga länder där de finns personer som har fiskandet som arbete, där fisken bidrar till ländernas näring och försörjning. Man har tyvärr börjat se att pressen på fisket ökat under de senare åren detta dels för att många utländska aktörer har börjat komma in på marknaden men för att befolkningen i de fattiga länderna ska kunna få näring och också kunna försörja sig även i framtiden så är det farligt att detta sker. Det är alltså otroligt viktigt att fisket skyddas. Dessutom så är det som så att när klimatet blir torrare så blir det svårt att arbeta på jordbruken vilket då också resulterar till att folk tar sig ut till vattnet istället, där fisken finns. När detta sker är det vanligt att det är många större båtar från Asien och Europa som letar fisk och tas mycket fisk upp från vattnet så försvinner då såklart också mycket av fisken som behövs i just Afrika. Även ställen där det finns mycket fisk drabbas av detta så som utanför Västafrika där det tidigare har funnits väldigt mycket fisk men man har börjat se att det har förändrats även där. Mer och mer fisk börjar försvinna vilket såklart inte är bra för de som bor i Afrika.

Fisken får inte försvinna


Enligt FN:s livsmedelsorgan FAO så har detta resulterat till att kustfisket har minskat ungefär 50 % på endast 30 år. Många afrikanska fiskare kan sitta och försöka få napp hela dagen men med mindre fisk i vattnet så får fiskarna såklart då också upp mindre fisk. Får fiskarna upp mindre fisk än tidigare så resulterar det till att de inte kan tjäna lika mycket pengar på att vara fiskare och fler människor kommer också behöva gå hungriga. Naturligtvis ska det inte behöva vara så och därför måste fler människor agera men vad finns det att göra, hur kan man som enskild person hjälpa till så att läget inte försämras ännu mer?

Fisken får inte försvinnaDet man kan göra är att stödja olika organisationer som jobbar med att stärka fiskarens rättigheter i Afrika så att det kan ske en förändring i den nationella fiskepolitiken. Man bör därför också ta ställning till den fiskepolitik som finns inom EU. Idag ligger EU’s fokus främst på Västafrika vilket såklart är en bra början.