De giftigaste fiskarna

Vi har många vackra fiskar i världen, men många är också mycket giftiga. Därför bör man vara lite aktsam när man tar sig ett dopp i världens alla hav. Den giftigaste fisken i världen är stenfisken, eller ”Synanceia horrida”, som den också kallas. Stenfisken lever i Stilla havet eller Indiska Oceanen, så om man har vägarna förbi där och tänker ta sig ett dopp, så bör man se upp för denna fisk. Fiskens gift angriper celler, hjärta och blod, vilket i sin tur kan leda till förlamning och till och med död. Stenfisken är väldigt vanlig, trots det finns det inte många rapporterade dödsfall. Stenfisken kamouflerar sig mycket bra i sin miljö, eftersom den är mycket lik den miljö den lever i. Den ligger oftast och lurar på botten eller i korallerna. Stenfisken har tretton taggar på ryggen, varav två giftblåsor. Deras gift består av proteiner. Om man råkar trampa på en stenfisk bör man uppsöka läkarvård snarast, helst inom loppet av två timmar, eftersom det annars kan leda till förlamning och i värsta fall död.

De giftigaste fiskarna

De giftigaste fiskarna

 

Ett sting leder till fruktansvärda smärtor

Om man blir stucken av en stenfisk leder detta till fruktansvärda smärtor. Det finns till och med historier som säger att människor bett om att få bli avlivade när de blivit stucken av en stenfisk. Även om det inte rapporterats så många dödsfall som nämnts ovan, bör man vara extra försiktig när man badar i de tropiska delarna av Stilla havet och/eller Indiska Oceanen. Många andra fiskar flyr oftast när en människa närmar sig, men det gör inte stenfisken. Det är ytterligare en anledning till att man bör vara extra försiktig när man vistas i hav där de lever i. Stenfisken är mellan 30 – 50 centimeter lång, men är alltså svår att upptäcka eftersom den smälter in i miljön så bra. Stenfisken räknas till rovdjur och äter andra fiskar och skaldjur.

 

Blåsfisken

En annan mycket giftig fisk är blåsfisken, den är den näst mest giftiga fisken efter stenfisken och har ett gift som är 1200 gånger dödligare än cyanid. Giftet från endast en fisk kan döda upp till 30 personer. Eftersom blåsfisken varken är snabb eller smidig, kompenserar den det med att ha ett bra försvar. Alla blåsfiskar är dock inte lika giftiga, hur giftig en blåsfisk är beror faktiskt på vad dem äter. Blåsfisken är lätt att missta för andra fiskar, samt är lätt att fånga, därför dör många människor för att de tror att den är ätbar. Dock kan man äta delar av den i vissa sammanhang, som till exempel i ”sashimi fugo”, som utger en utmaning för många sushikockar. Poängen med att vissa sushirestauranger serverar denna maträtt är att små doser av giftet gör så att man får en lätt höghetskänsla. Utmaningen för kockarna är att de måste ta rätt del på fisken, annars kan det sluta illa. Om kocken skär fel slutar det i stället med stickningar och domningar. Detta leder till förlamning och till slut till andnöd. Därför är det extremt viktigt att kocken inte skär fel.

Blåsfisken

Blåsfisken