Blåsfisken, fugu – en dödligt giftig fisk

När man vill äta japansk mat här i Sverige är “sushi” och “biff teriyaki” rätter som är hyfsat lätt att få tag i de flesta städerna. Det finns även ingredienser i välsorterade mataffärer ifall man vill testa att laga dem själv. Men när det kommer till Fugu är det bäst att proffsen får sköta tillagningen. Fugu är en blåsfisk som blivit en delikatess trots att den är så giftig att man kan dö när man äter den.

En tropisk färgstark varelse

Det finns ca 120 olika sorter av blåsfisk. De lever i de tropiska haven (Indiska oceanen och Stilla havet) men vissa arter finns även i sjöar. Blåsfiskar kan blåsa upp sig till en boll och de har även vassa taggar. Fisken är dessutom giftig, den innehåller nervgift. Det finns inget motgift.

Fisken blåser upp sig när den vill skrämmas. Det är även då som taggarna syns. De blåser upp sig genom att fylla magen med luft. Andra fiskar som vill äta blåsfisken blir skrämda när den lilla fina fisken plötsligt har förvandlats till en taggig boll. Det händer att fisken blåser upp sig först när den blivit uppäten och om den då blåser upp sig inne i den större fiskens mage dör ofta den större fisken.

Om det rovdjur som äter blåsfisk inte blir kvävd, så dör den troligen ändå lite längre fram av det kraftiga nervgiftet som finns i blåsfisken. I varje fisk finns tillräckligt mycket gift för att ta livet av 30 vuxna människor.

Modiga kockar

Trots nervgiftet, som även är dödligt för människor, anser man att blåsfisken är en exklusiv delikatess i Japan. I Japan kallas fisken för Fugu. Det är en dyr maträtt som enligt dem som smakat är otroligt njutningsfull. Levern är giftigast, men sägs trots det vara godast. Men numer är det förbjudet att tillaga blåsfisklever. Giftet försvinner inte vid tillagning.För att få tillaga den giftiga fisken krävs en speciell licens. Utbildningen tar 1-2 år och avslutas med ett examensprov. Vid examensprovet ska kocken äta sin egen Fugu.Fisken kan ätas rå, i soppa eller i gryta. Det sägs att fisken inte smakar så mycket men man doppar den i olika såser och tillsammans blir det en bra kombination. På restaurangen är måltiden ofta kryddad med spänning och kunskap. Kocken visar och förklarar vad han gör med fisken.

Mindre risk att bli förgiftad om du går rätt

Om man går tillen rekommenderad restaurang så ska det vara hyfsat säkert att äta Fugu. Det är oftast de kockar som inte har gått utbildningen som gör fel. Eller att de tillagar levern, som är en förbjuden styckningsdetalj. Förr i tiden dog ca 100 personer om året i Japan efter att de ätit Fugu. Numer har dödstalen minskat. Av de människor som blir förgiftade vid den delikata måltiden, dör ca 60%. Dessa åtta restauranger rekommenderas av Guide Michelin.

Mindre risk att bli förgiftad om du går rätt

Fiskens gift kallas TTX. I Japan använder man giftet som smärtstillande medicin. Då är giftet kraftigt utspätt. Medicinen ges bland annat vid reumatism.